Related Posts with Thumbnails

miércoles, 30 de septiembre de 2009

Falco Peregrinus

Muy liado ando ultimamente que tengo esto muy abandonado...
A los pocos que me siguen, les dedico el mediocre video que hice a continuación de una de las cebas de la pareja de halcones peregrinos que sigo desde hace un par de años.

Se estiman unas 20 parejas en la provincia de Pontevedra, creo que la falta de paredes rocosas puede ser uno de los factores limitantes para la especie en esta provincia. A ello, debemos sumarle varias amenazas:
Principalmente el expolio de nidos y el furtivismo que sufre la especie. La cetreria y la columbofilia son las principales razones.

video

Arriba la femio cebando a los 3 pollos (desgraciadamente,sólo logró sacar a dos)
Abajo podemos apreciar como el color pizarra del macho lo camufla entre las rocas

video

En concreto la pareja que os muestro, la expoliaron el nido hace dos primaveras.
Las molestias realizadas por escaladores es una de las causas que tambien amenazan a esta pareja.
En fin, tan bellas y admiradas por unos y odiadas por otros, dificil esto de ser un ave rapaz! (y lobo, y oso, y todo lo que no sea un ser humano...).
Que disfruteis los vídeos.

video

Este vídeo fue realizado a distancia usando un telescopio acoplado a una cámara. Agradecimientos a Pablo Sierra

domingo, 13 de septiembre de 2009

El Torcecuello


O título desta entrada fai referencia, en castelán, ó Peto formigueiro Jynx torquilla, un dos páxaros máis sorprendentes e fermosos que vin.



A partir de abril podemos escoitar o seu "ke-ke-ke" pola campiña, sendo máis complicado observalo, especialmente cando se atopa pegado a unha árbore. A súa plumaxe é unha boa camuflaxe. Ainda que a especie é migradora nocturna xeralmente solitaria, abundantes son as citas de invernada na península ibérica, onde é reproductora na mitade norte e fiel a volver á zona de nacemento




A súa maneira de mover o pescozo cando se ve ameazado lembranos a unha cóbrega. Esa curiosa acción é responsable do seu nome castelán.

Alineación al centro video

Ainda que pertence á familia dos petos, non fura árbores para facer o seu niño; é coñecida por expulsar a páridos dos seus niños e destruirlles a posta: Lohrl (1940) descubriú como un só Peto formigueiro destruiú 14 postas nunha leira de Stuttgart (Alemania) e Abro (1962) ollou dous exemplares agrandando os furados dos niños doutras especies. Pon entre 6 e 12 ovos, xeralmente 7-9. Jourdain (1940) comenta que si cada vez que a femia pon un ovo, se lle retira, esta chega a alcanzar a increible cifre de 40 ou máis ovos. Adoita efectuar dúas postas, raramente tres.


Aliméntase de coleopteros, polillas e demáis insectos xilófagos, pero principalmente de formigas e as súas larvas, o que lle da o seu nome galego. En África, a especie parece sufrir grandes pérdidas. Quizás as fumigacións masivas teñan parte da culpa. Estudios destacan a pouca lonxevidade da especie que non adoita pasar dos 5 anos.


Máis info:

Datos sobre a súa plumaxe e muda


Catálogo Nacional de especies Amenazadas

Ficha do atlas

Action Plan Jynx torquilla in UK

lunes, 7 de septiembre de 2009

Saída Cariño: Aula do Mar

Este sábado 5, embarqueime no "Aula do Mar" de Cariño, Coruña.
A pesar do forte vento do NE que complica este tipo de salidas mariñas, 20 compañeiros collemos rumbo cara ó norte de cabo Ortegal.

Debido ás complicadas condicións do mar (e ao comprensible mareo dalguns de nós) non chegamos ó borde da plataforma continental (aproximadamente 20-22 millas da costa), tendo que quedarnos a sólo 10 millas.

Foi o meu bautizo nas salidas mariñas e na observación de aves peláxicas. Un bautizo que me sabe a confirmación!!!

Un pequeno listado do que observamos:


Stercorarius parasiticus

Larus sabini

Morus bassanus

Puffinus griseus

Calonectris diomedea

Puffinus gravis

 Ademáis de: Chlidonias niger, Catharacta skua, Rissa tridactyla, Oceanites oceanicus, Sterna hirundo, Puffinus puffinus, PTERODROMA SP. (¿FEAE?)

e esta Gaivota anelada, creo que inglesa.


outros compañeiros viron ademáis:

Stercorarius pomarinus

Melanitta nigra

Para máis información, consultar os blogues de Xabi Varela, Jose Miguel AlonsoJesús Menéndez e

Template Designed by Douglas Bowman - Updated to Beta by: Blogger Team
Modified for 3-Column Layout by Hoctro